دسته‌بندی نشده

آسانسور های کششی یا سیم بکسلی

آسانسور های کشششی

نگاه کلی به آسانسور های کششی

همان طور که قبلا گفته شد آسانسورها کلا به دو دسته کششی و هیدرولیک تقسیم میشوند.

در این آسانسورها از اصل ماشین های آتوود استفاده شده است.

سیستم کششی ماشین آتوود

در یک سمت آن کابین وجود دارد که شامل وزن خود کابین ( P ) و وزن نفرات یا بار ( Q ) می باشد. معمولا وزن هر نفر را طبق استاندارد اروپا ۷۵ کیلوگرم در نظر میگیرند. در استاندارد آمریکایی وزن هر نفر ۹۰ تا ۱۱۰ کیلوگرم و در استاندارد کره ای یا ژاپنی ( JIS ) وزن هر نفر ۶۵ کیلوگرم در نظر گرفته میشود.

این آسانسورها معمولا به وسیله یک فلکه کششی و توسط یک موتور الکتریکی به حرکت در می آیند. یک ترمز مکانیکی که به صورت الکتریکی کنترل می شود ، به این ساختار اضافه می گردد تا ایمنی حرکت آن را تأمین کند. این ترمز زمانی عمل میکند که منبع تغذیه برقی آن قطع می شود. بین موتور و فلکه کششی یک گیربکس قرار دارد تا سرعت موتور را با سرعت فلکه کششی هماهنگ کند.

برای این کار معمولا از موتورهای جریان متناوب ۴ یا ۶ قطبی استفاده میشود.

هدف دیگر استفاده از گیربکس در این سیستم کاهش گشتاور می باشد. گیربکس توانایی تأمین گشتاور مورد نیاز ایجاد شده توسط فلکه کشش را از موتوری با گشتاور پائین تر دارد و لذا سبب کاهش ابعاد موتور میشود.

در حقیقت اندازه موتور بیش از آنکه به توان خروجی آن بستگی داشته باشد، به گشتاور خروجی وابسته است.

اجزای آسانسور کششی

اجزای آسانسور کششی

 

انواع آسانسور های کششی

 

آسانسورهای موتورگیربکس‌دار

این نوع آسانسورها برای بالا و پایین رفتن از موتور گیربکس‌دار استفاده می‌کنند که یک فلکه کششی به آن متصل شده است. با حرکت طناب فولادی روی این فلکه که کاربردی مانند کاربرد قرقره دارد، کابین آسانسور بالا یا پایین می‌رود. موتورهای گیربکس‌دار می‌توانند با جریان مستقیم یا غیرمستقیم کار کنند. سرعت آسانسورهای گیربکس دار می‌تواند تا بیش از ۱۵۰ متر بر دقیقه نیز برسد. اگرچه حداکثر سرعت در آسانسورهای گیربکس‌دار کمتر از حداکثر سرعت در آسانسورهای گیرلس است، اما در مقایسه با انواع دیگر آسانسور، آسانسورهای کششی گیربکس‌دار سرعت بالاتری دارند. آسانسورهایی که موتور گیربکس دارند می‌توانند تا ۷۵ متر طول جابجایی داشته باشند. آسانسورهای گیربکس‌دار نصب آسان، هزینه نگهداری پایین و مصرف انرژی کمتری نسبت به انواع دیگر آسانسور دارند. حداکثر توان حمل بار این نوع آسانسورها نیز تا ۱۳۶۰۰ کیلوگرم می‌رسد.

موتور گیربکس آسانسور

 

آسانسورهای گیرلس

در آسانسورهای گیرلس فلکه(پولی) مستقیما به موتور آسانسور متصل است. سرعت این نوع آسانسورها بسیار بالا است و می‌تواند تا ۶۰۰ متر بر دقیقه نیز برسد. این نوع آسانسور می‌تواند فاصله‌ای بسیار طولانی یعنی بیش از ۸۰۰ متر را طی کند. به همین خاطر آسانسورهای گیرلس را بهترین انتخاب برای ساختمان‌های بسیار بلند می‌دانند. عملکرد این نوع آسانسورها به این طریق است که کابلی فولادی به سقف آسانسور متصل است که یک سر آن به دور قرقره متصل به موتور پیچیده شده است و سر دیگر این کابل به وزنه تعادلی متصل است که می‌تواند در جهت بالا و پایین حرکت کند. وزن کابین آسانسور و وزنه تعادل به کابل نیرویی وارد می‌کند که در نهایت به قرقره منتقل شده و منجر به حرکت آسانسور می‌شود.

موتور گیرلس آسانسور

نیروی محرکه این گونه آسانسورها به شرح زیر می باشد:
  • بالابرهای گیربکسی
  • بالابرهای بدون گیربکس(گیرلس)
  • بالابرهای بدون گیربکس موتورهای سنکرون و آسنکرون
  • بالابرهای بدون گیربکس در آسانسورهای فاقد موتورخانه
  • بالابرهای بدون گیریکس برای ظرفیت های بالا کنترل الکتریکی

مزایای آسانسور کششی

مزایای فوق العاده ای نسبت به سایر آسانسورها دارد. مزایای آسانسور کششی عبارتند از :

  • امکان استفاده در ساختمان‌های مرتفع
  • سرعت بالا
  • آسانسور کششی نسبت به سایر آسانسورها بهره وری بالاتری دارد.

موتور گیربکس آسانسور

معایب آسانسور کششی

در کنار تمام مزایایی که برای آسانسور کششی ذکر شد معایبی نیز وجود دارد که عبارتند از :

  • قیمت بالاتر نسبت به سایر آسانسورها
  • نصب و تعمیر و نگهداری دشوارتر
  • میزان فضای مورد نیاز برای نصب آسانسور کششی نسبت به سایر آسانسورها بیشتر است.

موتور گیرلس آسانسور

ضریب تعادل در آسانسورهای کششی

در آسانسورهای کششی تعادل وزن کابین و بخشی از بار نامی آسانسور، توسط وزنه تعادل انجام میشود. این بخش از بار نامی معمولاً به صورت درصدی از بار نامی بیان می شود که در اکثر موارد %۵۰ است. آنچه عملاً انجام می گیرد این است که کابین با نصف بار اسمی در میانه مسیر حرکت متوقف می گردد و با چرخاندن چرخ طیار ( فلایویل ) سعی می شود که میزان نیروی مورد نیاز برای چرخاندن چرخ طیار در هر دو جهت یکسان باشد.

جرم کابین و وزنه تعادل یک آسانسور

جرم کابین و وزنه تعادل یک آسانسور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *