دسته‌بندی نشده

آسانسور هیدرولیک گزینه ای اقتصادی

آسانسور هیدرولیک

نگاه کلی به آسانسور های هیدرولیکی

بیش از ۶۰ سال است که آسانسورهای هیدرولیک به طور جهانی پذیرفته شده است. در این نوع آسانسور عامل حرکت کابین،سیلندر و پیستون هیدرولیکی است.

در آسانسورهای با سیستم محرکه هیدرولیک موتور یک سرعته یک پمپ فرورفته در روغن را به حرکت می اندازد.

روغن توسط پمپ به داخل سیلندر جک فرستاده شده و باعث بالارفتن کابین می شود. وقتی که کابین به سمت پایین حرکت می کند،موتور کار نمی کند و یک واحد شیر برقی سرعت تقریبا ثابتی را برای کابین،صرف نظر از میزان بار تأمین می کند.

وقتی که کابین در نزدیکی طبقه است، شیر برقی مربوطه به تدریج بسته می شود، که این عمل باعث نرمی حرکت و دقت در توقف خواهد شد.

آسانسورهای هیدرولیکی در ارتفاعات کم (تا ۳۰ متر) و برای سرعت های پایین (۱ متر بر ثانیه) کاربرد دارد.

نکته اقتصادی : آسانسورهای معمولا در ظرفیت های بالا نسبت به انواع کششی مقرون به صرفه هستند.

جک غیرمستقیم در آسانسور هیدرولیک

سیستم محرکه این آسانسور می تواند از نوع مستقیم یا غیر مستقیم باشد:

در نوع مستقیم : جک مستقیماً به یوک کابین متصل می گردد.

در نوع غیر مستقیم : از طریق حرکت سیم بکسل متصل به کاراسلینگ کابین موجب جابجایی آن می شود.

جک مستقیم و غیرمستقیم

در صورتی که از سیستم مستقیم (از نوع سانترال یا جک کناری) استفاده شود باید سیستم دارای شیر ایمنی باشد و در صورت استفاده از نوع غیر مستقیم،

علاوه بر اینکه جک باید به شیر ایمنی مجهز شود، کابین نیز باید مجهز به سیستم ترمز اضطراری ( پاراشوت) و گاورنر باشد.

در صورتی که بیش از یک جک برای جابجایی کابین به کار رود، باید این جکها طوری به همدیگر مرتبط شوند که فشار روغن آنها همواره سینکرون و یکسان باشد.
در آسانسورهای هیدرولیکی، سرعت کابین و همچنین نیروی بالابرنده توسط روغن که ازطریق پاوریونیت در موتورخانه قرار دارد، تامین می شود.

موتورخانه می تواند از چاه آسانسور تا حدود ۱۲ متر فاصله داشته باشد، پمپ روغن،داخل محفظه روغن( پاور یونیت ) قرار دارد که این باعث خنک کاری آن نیز می گردد.

انواع آسانسور های هیدرولیکی

  • مستقیم ،جک از زیر(جک مستقیم)
  • مستقیم ،جک از بغل (۱:۱)
  • غیر مستقیم، جک از بفل (۲:۱)

انواع جک در آسانسور هیدرولیک

جک مستقیم از زیر

مناسب ساختمان هایی میباشد که فضای مناسب و کافی برای در نظر گرفت عرض و عمق چاله ندارند،در آسانسور های کششی به دلیل وجود قاب وزنه فضای قابل توجهی از چاه برای نصب ریل های قاب، وزنه ریل ها، براکت ها و فواصل ایمنی استاندارد اشغال میگردد و این باعث کوچکتر شدن فضای کابین آسانسور میگردد،اما در آسانسور های هیدرولیک جک از زیر،دیگر نیازی نه به نصب قاب وزنه و متعلقات آن و نه هیچ چیز دیگری در کنار کابین نخواهد بود و میتوان تمامی عمق یا عرض چاه را به کابین اختصاص داد و کابینی به مراتب بزرگتر داشت اما باید این مورد را در نظر گرفت که برای نصب آسانسور هیدرولیک جک مستقیم نیاز به حفر زمین به اندازه نیم متر بیشتر از کورس حرکتی دارد حال اگر امکان کندن کف به این مقدار نباشد از نوع دوم یعنی مستقیم جک از بغل استفاده میشود.

جک مستقیم از بغل و زیر

جک مستقیم از بغل

در این نوع آسانسور دیگر نیازی به حفر چاله عمیق برای قرارگیری جک نیست اما قسمتی از چاله را باید به خود جک اختصاص داد به این دلیل که جک دیگر در زیر کابین نبوده و به کنار کابین انتقال پیدا کرده است.

آسانسور هیدرولیک مستقیم جک از بغل با این که قسمتی از چاه را اشغال میکند و نمیتوان تمام چاله را به کابین اختصاص داد اما باز هم نسبت به آسانسور های کششی جای بسیار کمتری را اشغال مینماید و نسبت به آسانسور کششی میتوان کابین بزرگتری طراحی نمود.اندازه جک در این مدل ها نسبت به تعداد استیج تغییر مینماید.

جک مستقیم دوبل از بغل

جک غیر مستقیم از بغل

در آسانسور های هیدرولیک غیر مستقیم از سیستم قرقره استفاده میشود. در این حالت جک کوچکتر شده و سرعت کابین دو برابر خواهد شد که در عین حال به موتور بزرگتری برای حرکت کابین نیاز خواهد بود. در این آسانسور غیر از شیر ایمنی به سیستم ترمز هم نیاز می باشد.

مهمترین قسمت آسانسور که در عملکرد آن تاثیر به سزایی دارد موتور آن است. این بدین معنی است که کارآمدی و سایز آن در عملکرد کل سیستم بالابر اثر می گذارد.

این مساله که موتور با سایز و قدرت مناسب انتخاب شود حائز اهمیت است.

البته ناگفته نماند که با بالارفتن سرعت میزان مصرف انرژی افزایش می یابد.از آنجایی که آسانسورهای هیدرولیکی در مسیر پایین آمدن از جاذبه زمین و جریان کنترل شده روغن بهره می گیرند و در نتیجه هزینه بر نیستند.

افزایش سرعت پایین رونده در زمان مشابه و کاهش سرعت بالارونده موجب کاهش مصرف انرژی می شود و در نتیجه یک موتور کوچک، مطلوب خواهد بود.

پس از گذشت ده سال از زمانی که آسانسورهای کششی بدون موتورخانه معرفی شدند تا جایگزین آسانسورهای هیدرولیک شوند، مشخص شده است که استفاده از آسانسورهای هیدرولیکی نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش نیز داشته است. شهرت آسانسورهای هیدرولیکی نه تنها به خاطر مزایای ذاتی آن است، بلکه ایمنی بالای آن نیز مورد توجه می باشد.

حتی تولید کنندگان اصلی آسانسورهای کششی بدون موتورخانه، پیچیدگی های این سیستم را در زمان پیشامدهای اضطراری پذیرفته اند متاسفانه به علت بالا بودن میزان تقاضا و خسارت وارده بر این آسانسورها در زمان بروز حوادث غیر مترقبه، شبـکه های محلی نمی توانند خدمات کافی و به موقع ارائه دهند. این درحالی است که سرایدار یک ساختمان، می تواند مسافرین محبوس در آسانسور هیدرولیک را به راحتی نجات دهد.

جک غیرمستقیم از بغل و دوبل

مزایای آسانسور های هیدرولیکی

  • حرکت نرم و روان آن
  • قابلیت تنظیم سرعت
  • دقت توقف در تراز طبقه
  • شروع و خاتمه حرکت بدون شوک
  • عدم نیاز به پیش بینی موتورخانه در بالای چاه
  • امکان قرار دادن موتورخانه آن در فضایی دورتر از چاه

معایب مهم آسانسورهای هیدرولیک در مقایسه با آسانسورهای کششی برقی سنتی

  • محدودیت طول مسیر حرکت (با توجه به محدودیت طول جکها حداکثر توقف)
  • محدودیت سرعت حداکثر ( یک متر برثانیه )
  • محدودیت تعداد استارت در ساعت ( حداکثر ۹۰ )
  • استفاده از مقدار زیاد روغن که خطر آلودگی را به همراه دارد.
  • قدرت مصرفی بالا ( حداقل سه برابر قدرت یک آسانسور سنتی یا همان ظرفیت و سرعت )

نمایی از آسانسور هیدرولیک جک غیرمستقیم

محاسن آسانسورهای هیدرولیکی در مقایسه با آسانسورهای کششی برقی سنتی

  • وجود موتورخانه در پایین چاه و دور از آسانسور
  • توانایی بالابردن بارهای سنگین
  • نیاز نداشتن به سقف محکم چاه
  • ایمنی بیشتر و نرمی حرکت و دقت در توقف

درصورتی که آسانسور هیدرولیک از نوعی باشد که نیاز به حفر چاه جهت استقرار جک آن باشد، باید پیش بینی های لازم جهت حفر چاه به عمل آید.

آسانسور هیدرولیکی جک مستقیم مرکزی

در این آسانسور جک در داخل لوله PVC که در سایز بزرگتر از قطر جک است، به صورت معلق نصب شده است و داخل چاهک توسط آهن کشی مهار می شود، حد فاصل لوله PVC و بدنه میله حفر شده در کف با ماسه بادی پر می شود که حداقل قطر حفاری ۷۰ سانتی متر است .

آسانسور هیدرولیکی جک مستقیم مرکزی

آسانسور هیدرولیکی جک مستقیم مرکزی

تهویه موتورخانه آسانسورهای هیدرولیکی

تهویه یکی از موارد مهم در خنک شدن روغن هیدرولیک می باشد، بین ۱ تا ۱۴ دفعه تعویض در ساعت باید انجام شود.

سیستم جک هیدرولیکی تلسکوپی

در سیستم هیدرولیکی که از بالابرهای تلسکوپی استفاده می شود. یوک کابین از نوع لیفتراکی می باشد و به وسط کابین وصل نمی شود.

در این حالت تمام قطعات جکها در نهایت باید با هم باز شوند و این گونه نیست که ابتدا جک اول تا انتها باز شود و سایر قسمت ها هم تا آخر باز شوند، بلکه تک تک جک ها تا آخرین نقطه با هم

باز می شوند به طوری که سرعت باز شدن قسمت ها به دلیل عبور روغن از سطوح مختلف در طی زمان مختلف، با همدیگر متفاوت خواهد بود.

اگر زیر چاهک آسانسور خالی باشد یا مغازه یا پارکینگ وجود داشته باشد و یا به هر شکلی قابل استفاده باشد، باید حتما زیر محل نصب جک یک ستون تعبیه شود.

لازم به یادآوری است که در آسانسورهای هیدرولیکی سقوطی وجود ندارد، بلکه به علت وجود شیرهای ایمنی ،اگر سرعت زیاد شود شیر ایمنی بسته شده و مانع از افتادن سریع کابین خواهد شد.

و در نهایت کابین با سرعتی کمی بیشتر از سرعت طراحی به سمت پایین حرکت خواهد نمود. در حالتی که کابین به سمت پایین حرکت می کنند، پمپ آسانسور کار نخواهد کرد، بلکه بر اثر وزن کابین و توسط شیر، حرکت آن به سمت پایین کنترل خواهد شد.

دلایل انتخاب آسانسورهای هیدرولیک از نظر ایمن آسانبر لیان

  • برای ساختمان های کم ارتفاع، نصب آسانسور در زمان کوتاه تری صورت می گیرد.
  • پک سیستم کامل هیدرولیکی برای خرید و نصب، با قیمت های رقابتی موجود است.
  • تهیه قطعات جایگزین ساده تر است و هیچ انحصاری برای پیچیده کردن خدمات وجود ندارد.
  • بالابرهای هیدرولیکی دارای قطعات کمتری نسبت به نوع کششی می باشند که در نتیجه، سرویس و نگهداری آن ساده تر است.
  • ریسک بروز حوادث در زمان نصب کمتر است زیرا موتور در زیر زمین و یا طبقه پایین قرار دارد.
  • آسانسورهای هیدرولیکی با محرک های موتور پمپ با پوشش نازکی از روغن پوشیده شده است، که موجب نرم کار کردن آن می شود و از طرفی نسبت به بالابرهای کششی دیرتر نیازمند سرویس هستند.
  • برای استفاده در ظرفیت های بالا و سنگین کارآمدتر است.
  • بالابرهای هیدرولیکی در برابر جرقه های آتش حساسیت کمتری از خود نشان میدهند.
  • افزایش سرعت پایین آمدن هزینه ای دربر ندارد، زیرا گرانش زمین عامل اصلی و کمک کننده در مورد حرکت به سمت پایین می باشد.

نمایی از آسانسور های هیدرولیک

علل شهرت آسانسورهای هیدرولیک از دید مشتریان:

  • هزینه اولیه تجهیزات و تعمیرات، پایین است.
  • به طور کلی تخمین زده اند که در آسانسورهایی با مشخصات مشابه، سرمایه اولیه آن از ۱۵ تا ۲۵ درصد کمتر از نصب آسانسورهای کششی است.
  • برای عملیات نجات نیازی به افراد متخصص نیست. اکثر فوریت های نجات جهت ورود به چاهک و یا بالا رفتن به آخرین طبقه انجام خواهد شد.
  • کنترل های آسانسور بدون کار در چاهک صورت می گیرد. و موجب استفاده بهتر و مطلوب تر از فضای ساختمان می شود زیرا آسانسور هیدرولیک %۱۲ فضای کمتر نسبت به آسانسورهای کششی اشغال می کند ( توجه داشته باشیم که دیگر برای وزنه تعادل فضایی مورد نیاز نیست )
  • موتورخانه می تواند در مکان های مختلفی قرار گیرد.
  • برای ساختمان هایی که امکان دارد در آینده طبقاتی به آن ها اضافه شود، مناسب است.
  • برای ساختمان های قدیمی مناسب است که تقویت های ساختمانی برای حمایت بار بالاسر تحمیل شده توسط تجهیزات آسانسورهای کششی هزینه بر و غیر عملی است.

نوشته های مرتبط