کاربردهای آسانسور بدون موتورخانه
این مقاله برای توضیح تاریخچه محصول ، مزایا و محدودیت ها نوشته شده است. بنابراین به کارفرمایان عزیز توصیه میکنیم با دقت به نکات این مطلب توجه کنند .
آسانسور MRL چیست؟
واژه MRL مخفف کلمات Machine Room Less به معنی بدون اتاق ماشین آلات می باشد.
در صنعت آسانسور این اصطلاح را در مورد آسانسورهای بدون موتورخانه به کار می برند. عده ای از سازندگان آسانسور بر این عقیده بودند که نباید ماشین را دائماً در محلی داخل چاه جای داد، بلکه می توان آن را به صورت یکپارچه با کابین درآورد.
آسانسورهای بدون موتورخانه کار خود را با ساختمانهای مسکونی کوچک و آسانسورهای موتور خطی آغاز کردند و در حال حاضر این آسانسورها در صنعت ساختمان روز به روز بیشتر مورد توجه قرار میگیرند.
توانایی موتورهای الکتریکی مغناطیس دائم برای ماشین های کششی به کار گرفته میشود و این گونه سروصدا نیز به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. علاوه بر این، هدف دیگر استفاده از این نوع آسانسور کاهش اندازه موتور الکتریکی است. همچنین به جای استفاده از سیم بکسل می توان از تسمه های تخت استفاده نمود که در حال حاضر شرکت هایی مانند اوتیس و شیندلر از این روش برای موتورهای خود بهره میبرند.
یکی از مهمترین مزیت های این گونه آسانسورها این است که نیاز به فضایی جهت استقرار موتور گیربکس و … موتورخانه) نخواهد داشت،که این امر در کاهش هزینه های مربوط به ساخت وساز بسیار مهم است.
موتوری که برای چنین آسانسورهایی به کار می رود، جدیدترین موتور کششی با ویژگی مغناطیس دائم است.
تاریخچه آسانسور بدون موتورخانه
آسانسورهای روملس در ابتدای سال ۱۹۹۰ وارد عرصه رقابتی صنعت آسانسور جهان شد و همانگونه که از نام آن مشخص می باشد نیازی به فضای موتورخانه ندارند و این مزییت باعث که استقبال طراحان و معماران دست طراحان برای طراحی یک پارچه و بدون سازه موتورخانه در ساختمان گشته است.
این طراحی حداقل در مدت ۱۵ سال در خارج از ایالات متحده آمریکا مورد استفاده قرار گرفته شد و هم اکنون در حال تبدیل شدن به یک محصول استاندارد برای ساختمانهای با ارتفاع کم تا ارتفاع متوسط است.این آسانسورها برای نخستین بار توسط یک شرکت فنلاندی به بازار آمریکا معرفی شد.
پذیرش محصول در ابتدا به دلیل کاربردهای محدود و تازه بودنش ، عدم توانایی آن در تحقق کد استاندارد مورد نیاز ایالات متحده و محدود بودن تعداد تولیدکنندگان که کالای معادل آن را ارائه می دادند در بازار ایالات متحده کند بود.
در طی ۱۰ سال گذشته تولید کنندگان آسانسور بر موانع پذیرش محصولات MRL غلبه کرده اند.هم اکنون سایر تولید کنندگان آسانسور در حال بازاریابی نسخه های خود از آسانسور MRL هستند و محصول ارائه شده برای بسیاری از ابعاد و سرعت ها گسترش یافته است.
در واقع می توان گفت آسانسور روملس گزینه مناسبی برای جایگزینی آسانسورهای قدیمی است.
کاربرد آسانسور بدون موتورخانه
شرکت ایمن آسانبر لیان محصولی نسبتاً جدید را تحت عنوان آسانسور بدون موتورخانه (MRL) ارائه می دهد . کاربرد این آسانسورها عمدا در پروژه های ساختمانی جدید یا نوسازی است و انتخاب آن در مقایسه با تجهیزات استاندارد آسانسور ، یک تصمیم نسبتاً مهم است زیرا این امر بر طراحی چاه آسانسورها و اتاق های ماشین آلات تأثیر خواهد گذاشت.
به طور کلی می توان گفت در مکان ها (مانند ترمینال های مسافربری و متروها) و ساختمانهایی(مجتمع های تجاری با فضای باز مخصوص آسانسور نماباز یا پانارومیک ، آسانسورهای با سازه بیرون ساختمان یا outdoor) که امکان وجود موتورخانه آسانسور در بالای چاه آسانسور وجود نداشته باشد یا حتی باعث برهم خوردن زیبایی طراحی و نقشه بنای ساختمان گردد از آسانسورهای روملس استفاده می شود. بنابراین تمامی سیستم موتور و سیستم کنترل آسانسور در چاه آسانسور و در اورهد (بالاسری) چاه آسانسور نصب می گردد.
سیستم محرکه آسانسور MRL
آسانسور بدون موتورخانه نتیجه پیشرفتهای تکنولوژیکی است که اغلب باعث کاهش چشمگیر اندازه موتورهای برقی مورد استفاده در تجهیزات کششی(سیم بکسل دار) می شود.
لازم است بدانیم در این آسانسورها از تکنولوژی موتور سنکرون مغناطیس دائم استفاده شده است. در این مکانیزم با حذف گیربکس توانسته اند در انرژی صرفه جویی کرده، وزن و اندازه سیستم را کاهش دهند. با استفاده از این سیستم پیشرفته دیگر نیاز به موتورخانه آسانسور از بین می رود و همچنین نصب موتور و کنترلرهای آسانسور درون چاه ممکن خواهد.
این موتورهای مغناطیسی دائم (Permanent Magnet Motor : PMM) که به تازگی طراحی شده اند به تولید کنندگان این امکان را می دهند تا ماشین آلات آسانسور را در قسمت بالاسری چاه قرار دهند و در نتیجه دیگر نیازی به ساخت اتاقی مخصوص به ماشین آلات آسانسور نیست.
مزایای آسانسور MRL
- عدم نیاز به موتورخانه : این آسانسور فضای مستقلی جهت استقرار موتور و تابلو فرمان نداشته و به این صورت می باشد که موتور داخل چاله زیر سقف و تابلو در کنار بالاترین توقف قرار میگیرد. به همین دلیل هزینه های ساخت اتاق ماشین آلات یا همان موتورخانه آسانسور عملاً حذف میگردد.
- استفاده از آسانسور MRL در مقایسه با آسانسورهای هیدرولیک موجب صرفه جویی در مقدار قابل توجهی انرژی ( ۷۰-۸۰ درصد تخمین زده می شود ).همچنین منبع تغذیه برای آسانسور MRL به دلیل طراحی کارآمدتر و ضد تعادلی که با تجهیزات کششی ارائه می شود ، به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
- آسانسور MRL هزینه و نگرانی های زیست محیطی مربوط به یک مخزن با جک مدفون و پر شده از روغن هیدرولیک را از بین می برد. با گذشت سالها ، آسانسورهای هیدرولیکی با توجه به نگرانی های زیست محیطی به دلیل سیلندر هیدرولیک مدفون مورد بررسی قرار گرفته اند. از آنجا که آسانسورMRL یک آسانسور کششی است و تمام اجزای آن در بالای زمین است ، این نگرانی برای این تجهیزات ندارد.
- آسانسور MRL از یک موتور کششی گیرلس (گیربکس به ندرت و در شرایط خاص) بهره می برد که در مقایسه با آسانسورهای هیدرولیکی ، عملکرد و کیفیت سواری عالی دارد. همچنین می تواند با سرعت بیشتری عمل کند و از این طریق درک کیفیت نسبت به آسانسور هیدرولیک معمولی را افزایش می دهد.
معایب بالابرهای کششی بدون موتورخانه تعمیرات
تعمیرات آن مشکل است. چون موتور بر روی فاصله headlroom یا در چاهک و یا روی کابین قرار می گیرد، دسترسی به آن مشکل است و احتمال بروز حوادث ناگوار در حین سرویس کردن و یا زمان ساخت بسیار بالاست. در زمانی که کابین گیر می کند و یا نمی تواند حرکت کند موتور را نمی توان در روی کابین تعمیر نمود و ناگزیر به استفاده از روش های غیر ایمن می باشد.
هزینه
همه تولیدکنندگان اصلی آسانسور مثل تولیدکنندگان اصلی موتور که در تکنولوژی آسانسور متخصص هستند، راه حل هایی را پذیرفته اند که بر اساس مگنت های دائمی برای آسانسورهای بدون موتورخانه ارائه شده اند. این تولیدکنندگان دارای حق امتیاز انحصاری شده اند و حقوق انحصاری موجب می شود دیگر شرکت های مجاز به سرویس آسانسورهای کششی بدون موتورخانه نباشند(مانند شرکت کانه یا تیسن کروپ).
در نتیجه گروهی از شرکت های چند ملیتی کم کم حرکتی رو به رشد را برای کنترل بازار ساختمانهای کم ارتفاع و یا متوسط در پیش گرفته اند، آسانسورهای کششی بدون موتورخانه در ابتدا با قیمت های رقابتی ارائه می شوند، اما قیمت بالای قطعات یدکی و هزینه تعمیرات، قیمت پایین اولیه را جبران می کند. فراهم کردن قطعات یدکی آسانسورهای بدون موتورخانه کار مشکلی است. زیرا متاسفانه سرویس دستگاه معمولا باید فقط توسط نصاب اصلی و یا سرویس کاران همان شرکت انجام شود.
ایمنی
در آسانسورهای بدون موتورخانه نجات مسافرین در مواقع اضطراری مشکل می باشد ، زیرا دسترسی به موتور در چاه مشکل است. همچنین دما و رطوبت داخل چاهک زیان آور است و میتواند به راحتی به روی قطعات الکترونیکی اثر گذاشته و باعث از کار افتادن آنها شود. ورود جریان اتصال کوتاه به موتور و یا آتش می تواند آسانسور را از کار انداخته و متعاقباً جان مسافرین آسانسور را نیز به خطر اندازد.
آتش به تنهایی کشنده نیست ، اما دود داخل چاهک تهدید جدی برای سلامتی مسافرین به شمار میرود. نصب آسانسورهای کششی بدون موتورخانه در مناطق زلزله خیز و یا مناطقی که احتمال بروز حوادث غیرمترقبه بیشتر است، بار مسئولیت صاحب ملک، مهندس معمار و شرکت آسانسور را سنگین تر می کند.
مزیت همکاری با ما
شرکت ایمن آسانبر لیان برند تجاری بوشهرلیفت با سالها تجربه و تحقیق در زمینه طراحی و نصب آسانسورهای کششی توانسته خود را بعنوان یک برند محبوب بین مشتریان معرفی نماید.این شرکت با دارا بودن تیم طراحی و اجرای قدرتمند و مدیریت مهندس هادی قنبری این نوید را به شما میدهد که آسانسوری لوکس با کیفیتی بالا و دارای استانداردهای ایمنی ۶۰۳۰ استاندارد ملی و EN81 اروپا را در اختیار خواهید داشت.
نکته بسیار مهم در مورد خرید آسانسور روملس :
داشتن پروانه طراحی و مونتاژ دلیل کافی بر صلاحیت فنی یک شرکت آسانسور نمی باشد. طراحی و اجرای این نوع آسانسور نیاز به دانش فنی بالا و محاسبات دقیق دارد و دقت نمایید که شرکت های محدودی قادر به انجام آن هستند بنابراین مراقب باشید در دام شرکت هایی که صرفا ادعای این را دارند که توانایی اجرا دارند گرفتار نشوید.هدف ما آگاه سازی شما کارفرمای عزیز است.
جهت مشاوره و خرید با کارشناسان ما در بخش فروش تماس حاصل فرمائید.
.