استاندارد روشنایی چاه آسانسور
چاه باید به روشنایی دائمی الکتریکی مجهز باشد بطوریکه در هنگام تعمیرات یا سرویس آسانسور ، حتی زمانیکه همه درها بستهاند روشن باشد . این روشنایی باید توسط یک لامپ در حداکثر ۰/۵ متری از بالاترین و پایین ترین نقاط چاه(سقف و کف) و در میان چاه نیز در هر حداکثر ۷ متری یک لامپ(توصیه میشود هر ایستگاه یک لامپ) ، به شرط آنکه این تعداد لامپ روشنایی کافی ایجاد نمایند ، تأمین گردد.
اگر وجود روشنایی الکتریکی در مجاور چاه ، روشنایی کافی در آن بوجود آورد مانند آسانسورهای شیشه ای نماباز که در مراکز تجاری یزرگ هستند، تمهیدات فوق ضرورتی نمییابند.
روشنایی حداقل ۵۰ لوکس در فاصله یک متری از سقف کابین
می توان این روشنایی توسط یک لامپ بر روی کابین ایجاد نمود. معمولا این لامپ بر روی جعبه رویزیون و با زاویه تابش ۳۶۰ درجه نصب می شود. این لامپ جهت جلوگیری از حادثه دارای حفاظ می باشد.
کلید تبدیل
از کلید تبدیل برای روشن و خاموش کردن یک لامپ یا یک گروه لامپ از دو نقطه، مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا برای راهروها، راه پله ها، اتاق های دو درب و سالن های بزرگ که خروجی های مختلف دارند و نیز واحدهای مسکونی استفاده می شود.
این کلید سه کنتاکت دارد که یک کنتاکت آن مشترک با پیچ به رنگ مسی و با یکی از دو کنتاکت دیگر با پیچ رنگ نقره ای در تماس است.
طریقه اتصال کلید تبدیل
در اینجا به توضیح روش اتصال استاندارد که بهترین روش اتصال است، می پردازیم…
در ابتدا دقت کنید وقتی در یک مسیر تبدیل کار می کنیم، دو سر را تبدیل می گذاریم.
سیم فاز خارج شده از جعبه فیوز مینیاتوری را به کنتاکت مشترک یکی از کلید تبدیل ها وصل می کنیم ( هر کلید تبدیل یک کنتاکت مشترک که با P هم نمایش داده می شود و دو کنتاکت غیر مشترک دارد ) وقتی سیم فاز را به کنتاکت مشترک وصل کردیم، از دو کنتاکت غیر مشترک دو سیم برگشتی به دو کنتاکت غیر مشترک کلید تبدیل دوم می کشیم .
کار تقریبا تمام است حالا از کنتاکت مشترک کلید تبدیل دوم یک فاز می کشیم به ترمینال سرپیچ چراغ و در نهایت نول رو هم مستقیم به سر ترمینال دوم چراغ وصل می کنیم.دقت داشته باشید که تمامی چراغ های درون چاه بصورت موازی با هم متصل می شوند.
شکل زیر شمای حقیقی مدار الکتریکی کلید تبدیل را نشان می دهد.
.
نکته ایمنی در مورد نصب استاندارد کلید تبدیل
ممکن است در محیط کار با نوعی کلید تبدیل مواجه شوید که در آن علی رغم اینکه در مصرف سیم صرفه جویی می شود، اما به هیچ عنوان روشی ایمن، علمی و فنی نیست. و طبق مقررات ملی ساختمان این روش قانونی نیست.
در این روش سیم فاز و سیم نول به ترمینال های غیر مشترک دو کلید متصل شده است و ترمینال های مشترک این دو کلید به دو سر لامپ اتصال داده می شود.
ممکن است در مداری سیم فاز اشتباها به یکی از دو کنتاکت غیر مشترک کلید تبدیل وصل می شود. در این صورت در عملکرد مدار اختلال ایجاد میشود.
این اختلال به این صورت است که در صورتی که کلید ۱ در حالت یک باشد، کلید دوم میتواند لامپ را روشن و خاموش کند. اما اگر کلید ۱ در حالت دو باشد، کلید دوم به هیچ عنوان توانایی کنترل لامپ را ندارد.
.