تابلوی کنترل فرمان
تابلو فرمان آسانسور شامل مدارهای فرمان و قدرت ،که یکی از مهمترین و اساسی ترین بخش های الکتریکی و کنترلی آسانسور است، وظیفه اصلی این بخش کنترل حرکت موتور و کابین می باشد و پاسخگویی به احضار را بر عهده دارد.تابلو فرمان ها به صورت دوسرعته AC2 و تک سرعته ۳VF به بازار عرضه می شوند.
هر کدام از این تابلو فرمان ها باید حتما موتور گیرلس یا گیربکس مخصوص خود را داشته باشد؛به این صورت که تابلوفرمان های دو سرعته نیازمند موتور آسانسوری است که دارای دور کند و تند باشد و نیز تابلوفرمان های تک سرعته نیازمند آسانسوری است که تنها دارای یک دور سرعت باشد.
نکته : در آسانسورهایی که از موتور گیربکس استفاده می کنند،تابلو فرمان برحسب توان موتور در نظر گرفته می شود و حتما بایستی توان درایو تابلو از توان موتور گیربکس بیشتر باشد.
نسل های تابلو فرمان آسانسور
در انواع قدیمی : از رله های متعدد تشکیل شده است.
در انواع جدید : عموما از ریزپردازنده ها و سایر قطعات الکترونیکی ساخته میشود.
تابلوی کنترل کننده میکروپروسسوری مورد استفاده در آسانسور، باید تایید شده از طرف سازمان پژوهش های علمی و صنعتی و اداره استاندارد باشد .
تابلو فرمان ها دو دسته اند:
از نگاهی دیگر تابلو فرمان ها به سه تقسیم می شوند:
- تابلو فرمانی که در آسانسورهای دو سرعته مورد استفاده قرار میگیرد.
- تابلو فرمان به همراه درایو کنترل سرعت که در آسانسورهای یک سرعته مورد استفاده قرار میگیرد.
- تابلوفرمان با سیستم خروج اضطراری یا نجات اضطراری که درهنگام قطع برق باعث می شود کابین به نزدیکترین طبقه آمده و در طول مسیر توقف نداشته باشد.
تابلو فرمان آسانسور دو سرعته
در آسانسورهایی که با تابلو فرمان دو سرعته کار می کنند، از موتور هایی استفاده می شود که دارای دو سیم پیچ بوده و لذا قادر به حرکت در دو سرعت مختلف هستند. نحوه عملکرد آن بدین صورت است که هنگام حرکت از حالت سکون، موتور با دور تند شروع به حرکت کرده و در زمان کوتاهی به سرعت مورد نظر (معمولا یک متر بر ثانیه) می رسد، و هنگام نزدیک شدن به سطح طبقه مورد نظر، به یکباره با تغییر دور موتور، سرعت آسانسور کاهش یافته (معمولا به نصف مقدار قبلی) و در مرحله بعد سرعت به صفر می رسد.
با توجه به این توضیحات واضح است که با تغییر سرعت ناگهانی موتور، کابین آسانسور هنگام شروع به حرکت و توقف، جابجایی های ناگهانی خواهد داشت که این حالت مطلوب نبوده و حتی الامکان باید سعی نمود تا از این مشکل جلوگیری کرد. ضمناً با توجه به اینکه در این روش موتور آسانسور به طور مستقیم راه اندازی می شود، جریان راه اندازی ۵ تا ۷ برابر جریان نامی از سیم پیچ موتور عبور خواهد کرد که ضمن کاهش عمر موتور، مصرف برق آسانسور را افزایش خواهد داد.
تابلو فرمان آسانسور تک سرعته ۳VF
درایو یا کنترل دور موتور دستگاهی الکترونیکی است که می تواند با تغییر سطح ولتاژ و فرکانس، شرایط مطلوب جهت راه اندازی موتورها را فراهم کند و قابلیت تغییر سرعت و گشتاور را در موتور ایجاد کند. در تابلو فرمان های درایو دار، با استفاده از یک دستگاه کنترل دور موتور (اینورتر) می توان شرایط مطلوب راه اندازی را ایجاد کرده و موتور آسانسور را به صورت نرم راه اندازی کرد.
این درایو ها با تنظیم ولتاژ و فرکانس این امکان را ایجاد می کنند تا موتور به یکباره از سرعت صفر به سرعت نامی نرسد، بلکه با دور آهسته شروع به حرکت کرده و با افزایش تدریجی ولتاژ به سرعت نامی خود برسد. در سیستم هایی که تابلو فرمان توسط درایو کنترل می شود، دیگر با مشکل ضربه و تکان های ناگهانی کابین مواجه نخواهیم بود.
مقایسه تابلو فرمان های تک سرعته و دو سرعته
نرمی حرکت
- در تابلو های دوسرعته به دلیل حرکت و توقف ناگهانی موتور آسانسور، ضربه های ناگهانی به کابین وارد خواهد شد؛ این موضوع جدا از اینکه شرایط بدی را برای مسافران ایجاد می کند، با ضربه های ناگهانی وارد شده به موتور، باعث کاهش طول عمر آن خواهد شد. این تنش های مکانیکی می تواند طول عمر موتور را به نصف کاهش دهد؛ در حالیکه در تابلو های درایو دار، با راه اندازی نرم موتور توسط درایو،کابین به هنگام حرکت هیچ تکانی نخواهد داشت و سرعت آن با شیب ملایم افزایش خواهد یافت؛ لذا موتور در شرایطی ایده آل عمل می کند و طول عمر عادی خود را خواهد داشت.
جریان راه اندازی
- با توجه به جریان راه اندازی بالای موتور ها، در تابلو های دوسرعته با توجه به اینکه سیستمی برای محدود کردن این جریان وجود ندارد، در هنگام حرکت، موتور جریان بالایی از شبکه کشیده که این مسئله مشکلاتی را به وجود خواهد آورد از قبیل: جریان بالای راه اندازی که از سیم پیچ موتور عبور می کند، باعث گرم شدن سیم پیچ و کاهش یافتن عمر موتور به مرور زمان خواهد شد.همچنین با توجه با اینکه آسانسور دائما در حال حرکت و توقف است، این جریان بالا به هنگام راه اندازی منجر به افزایش مصرف برق آسانسور خواهد شد.جریان راه اندازی بالا هنگام شروع به حرکت، باعث نوسان ناگهانی ولتاژ شده و سایر مصرف کننده ها را تحت تاثیر قرار می دهد؛ در حالیکه در سوی دیگر درایو ها با تنظیم ولتاژ و فرکانس، جریان راه اندازی را محدود کرده و از تاثیرات منفی ناشی از جریان راه اندازی بالا جلوگیری می کنند.مورد دیگری که میان این دو نوع تابلو فرمان تفاوت ایجاد می کند، سطح تراز کف کابین است.
همسطح بودن کابین
- در تابلو فرمان دوسرعته، از آن جایی که سیستمی جهت تشخیص میزان بار وارده به موتور و تشخیص موقعیت آن وجود ندارد، سطح کف آسانسور نسبت به طبقات، با تغییر بار قرار داشته روی آن(تعداد افراد کابین) تغییر می کند؛اما در سیستم های درایودار، درایو با فیدبک گرفتن از موتور، سطح ایده آل جهت توقف آسانسور را تعیین کرده و در هر حالتی هم سطح با طبقات قرار خواهد گرفت.
کاهش سروصدا
- در آسانسورهای دو سرعته به دلیل تغییر سرعت موتور و همچنین باز و بسته شدن کنتاکت های کنتاکتور، آلودگی صوتی زیادی ایجاد خواهد شد در حالیکه که با استفاده از تابلوهای درایودار، تغییر دور به صورت پله ای وجود نخواهد داشت و صداهای ناشی از کارکرد موتور به حداقل خواهد رسید.
نوع سیم پیچ
- نوع موتور استفاده شده در این دو سیستم با یکدیگر متفاوت است. در سیستم دوسرعته برای ایجاد دو سرعت مختلف از موتورهای با دو سیم پیچی استفاده می شود؛ اما در سیستم های ۳vf معمولا از موتورهای با همین نام که برای این کار طراحی شده اند و فقط دارای یک سیم پیچی(و در نتیجه یک سرعت نامی) هستند، استفاده می شود. این موتورها معمولا دارای شفت انکودر جهت تشخیص موقعیت آسانسور هستند.
هزینه راه اندازی
- در مورد هزینه راه اندازی این دو سیستم ها باید گفت که سیستم ۳vf با توجه به وجود دستگاه اینورتر و قابلیت هایی که در اختیار کاربران قرار خواهد داد، هزینه اولیه بالاتری نسبت به سیستم دو سرعته خواهد داشت؛ اما باید این نکته را در نظر داشت که سیستم ۳vf با بهینه سازی مصرف انرژی، قادر به صرفه جویی مصرف انرژی به میزان %۵۰ است؛ ضمن اینکه سیستم های ۳vf استهلاک کمتری داشته و از نظر سرویس و نگهداری کم هزینه تر هستند که با در نظر گرفتن این موارد می توان اطمینان داشت که هزینه اولیه پرداخت شده برای این سیستم ظرف مدت کوتاهی جبران خواهد شد.
وظایف تابلو فرمان آسانسور
- کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی
- پردازش درخواست ها از کابین و طبقات آسانسور
- کنترل تجهیزات الکتریکی مثل ترمزها،سوئیچ ها،درب کابین و …
- پاسخ گویی و پردازش درخواست های الکتریکی بخش های مخلف آسانسور
- حفاظت الکتریکی از تجهیزات آسانسور
- تشخیص وضعیت ها و موقعیت کابین در هر لحظه
- نظارت دقیق بر حرکت کابین آسانسور و حفظ ایمنی های لازم
اجزای تابلو فرمان آسانسور
- برد اصلی (IMC)
- برد I/O( تنظیم شده جهت طبقات و نمایش طبقه )
- برد کابین (CAB)
- برد تغذیه و شارژ باطری (IPS)
- برد کنترل بار و فاز (LPC)
- ترمینال ها
- منبع تغذیه
- فیوز ها
- جعبه رویزیون که معولا بر روی کابین نصب می شود.
ویژگی های مختصری از تابلوی کنترل کننده فرمان آسانسور عبارتند از:
- کنترل آسانسور با سرویس دهی سلکتیو ، کلکتیو سلکتیو ( آسانسور دوبلکس )،کلکتیودان و فول کلکتیو (تا ۲۴ طبقه)
- قابل استفاده با درهای لولائی ساده، نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک
- قابلیت عملکرد با یک مکانیزم ساده سلکتور یا مگنت
- نمایش وضعیت سنسورها و سیگنال های مهم آسانسور توسط LED
- قابلیت طراحی برای سیستم های یک سرعته، دو سرعته ( VVVF ACVV )
- امکان رویزیون (کنترل آسانسور از موتورخانه و داخل کابین).
- امکان کار در حد Lifter ( قابلیت قطع شاسی های بیرون از داخل کابین )
- برنامه ریزی شده جهت سنسورهای Over Load- Full Load آتش نشانی
- دو برابر شدن ضریب ایمنی به علت وجود مراقبت های نرم افزاری علاوه بر روش کنتاکت های سری شد.
با سلام،
تابلوی کنترل آسانسور آپارتمان ما از نوع دو سرعته هست و همه مشکلاتی که تو این مطلب نوشته شده رو داره.. آیا امکان نصب درایو بر روی تابلو کنترل هست یا باید کل تابلو با مدل تک سرعته یا همون vvvf تعویض بشه؟
ممنون می شم راهنمایی بفرمایید.
با سپاس
درود بر شما.
با پشتیبانی شرکت تابلوساز تماس بگیرید تا نسبت به اضافه نمودن درایو اقدام کنند.نیازی به تعویض کلی نیست