انواع قلاب سر بکسل
قلاب سربکسل (Rope Termination) یک وسیله مناسب جهت اتصال انتهای سیم بکسل می باشد. این وسیله در دو نوع متقارن (Symmetrical) و نامتقارن (Asymmetrical) می باشد . نوع متقارن آن معمولاً به عنوان اتصال انتهای سیم بکسل های آسانسور و بالابر به کار می رود و به آسانی باز و بسته شده و طریقه ی ساخت و نصب آن نیز همانند سوکت های نامتقارن است با این تفاوت که به علت تقارن موجود در این سوکت،خطر ناشی از نصب نادرست وجود ندارد و طریقه ی بازرسی آن نیز مشابه سوکت غیر متقارن است و نصب آن بدین صورت است که انتهای سیم بکسل ابتدا از داخل مخروط سوکت گوه (Wedge Socket) عبور داده می شود، سپس بصورت حلقه خم شده و با وارد آمدن بار به گوه ، قفل و محکم می گردد.
استاندارد قلاب سربکسل آسانسور
استفاده صحیح و رعایت مسائل ایمنی حائز اهمیت می باشد. آنچه که به آن پرداخته می شود موارد ایمنی در موقع استفاده از قلاب سربکسل آسانسور مطابق با استاندارد اروپایی DIN EN 13411-7 و DIN 15315 برای سر بکسل های متقارن و DIN 43148 برای سر بکسل های نامتقارن میباشد .
امروزه برای اتصال انتهای سیم بکسل های آسانسور و بالابر ، بیشتر از نوع متقارن آن استفاده میشود و گوه های نامتقارن در جرثقیل ها استفاده میشود لذا مطالب ذیل ، عمدتا ،در مورد قلاب سر بکسل های آسانسور از نوع نامتقارن بیان شده است و همانطور که در بالا ذکر گردید ، موارد بازرسی در قلاب سر بکسل نوع متقارن و نامتقارن کاملا شبیه به همدیگر میباشد .
دو سر انتهایی سیم بکسل آسانسور توسط اتصالات آن که سربکسل و فنر تنظیم کشش بکسل است به یوک کابین و قاب وزنه تعادل متصل شده و به طور اتوماتیک تنظیم کشش سیم بکسل نیز توسط آنها صورت می گیرد.
موارد ایمنی که هنگام مونتاژ قلاب سربکسل بایستی به آن توجه داشت
- ضروری است که فقط از گوه و قلاب با ابعاد و استحکام صحیح مختص سیم بک سل فولادی استفاده شود. عدم رعایت این شرط ممکن ا ست منجر به درآمدن سیم بکسل یا موجب شکست طناب سیمی یا اتصال شود.
- برای جا انداختن سیم بکسل و گوه در داخل سوکت، توصیه می شود نیروی کافی به دو قسمت سیم بکسل وارد شود و گوه را از طریق چکش کاری با استفاده از یک چکش چوبی، در محل خود قرار دهید تا از آسیب دیدن اتصالات و سیم بکسل جلوگیری شود. باری حداقل به اندازه ۱۰ % نیروی حداقل گسیختگی سیم بکسل توصیه می شود اعمال و حفظ شود، اما بدون مراقبت رها نشود، تا وقتی که گوه و طناب فولادی در داخل بدنه قلاب محکم قرار گیرند. لازم ا ست گوه، قبل از این که مجموعه مورد استفاده (بهره برداری) قرار گیرد، کاملاً در جای خود نشسته باشد.
- پین باید طوری در جای خود محکم بسته شود که طی کار کردن نتواند از موقعیت خود حرکت کند
- حداقل ۲ کرپی بایستی در اتصالات کابین و قاب وزنه و ۳ کرپی در اتصالات سیستم ترمز ایمنی پاراشوت موجود باشد. فاصله کرپی ها باید حداقل ۴ برابر قطر سیم بکسل باشد.
- مهره ها باید در سمتی باشند که بار در این سمت وارد می شود.
- در انتهای سیم بکسل، سر سیم بکسل فلزی وجود دارد که با پیچ و مهره به بدنه پایین متصل می شود
- میله سربکسل باید در جهتی از سیم بکسل باشد که تحت نیرو قرار دارد.
- برخی از این سربکسل ها در سمت مهره دارای فنری می باشند که با این فنر میزان کشش سیم بکسل را تنظیم و متعادل می کنند. این فنرها علاوه بر این کار، مانع از لرزش کابین در هنگام حرکت کردن و ایستادن می شوند.
اتصال صحیح انتهای طناب فولادی (سیم بکسل)
دنباله طناب توصیه می شود به وسیله بست پایدار بسته شود، این از شل و لق شدن گوه و احتمال درآمدن گوه از سوکت وقتی که بار بطور ناگهانی از اتصال برداشته می شود، جلوگیری می کند.
قلاب سربکسل نامتقارن
همانطور که از شکل این قلاب مشخص است در این نوع یک محور طولی وجود دارد. زمانی که اصلی ترین بخش این محور تحت یک بار مشخص قرار می گیرد، باید بر همان محور طولی عمود باشد .همچنین در این قلاب بر خلاف قلاب متقارن، هنگامی که تحت نیروی کرنشی قرار می گیرد، سوکت آن حالت خمیده و یا کج به خود نمی گیرد. دلیل این مورد نیز بخاطر نوع اتصال تحت بارگذاری آن است.در اتصال انتهایی گوه ای نامتقارن، دنباله طناب فولادی نباید مستقیماً به طناب اصلی بسته شود. این ممکن است بطور قابل ملاحظه ای استحکام شکست طناب اصلی را کاهش دهد.
از سوی دیگر طناب بارگذاری شده تمایل به تغییر طول در هر تغییر بار دارد که در این صورت دنباله طناب بسته شده به طناب بارگذاری شده مانع این تغییر طول می شود. همچنین این روش منجر به نوسان موقعیت سوکت در هر زمانی که طناب تحت بارگذاری می شود، می گردد. بنابراین طناب در معرض تنش های خمشی اضافی در خارج سوکت قرار می گیرد.
قلاب سربکسل متقارن
در این قلاب طناب فولادی توصیه می شود طوری بسته شده باشد که قسمت ایستای آن هنگام خروج از سوکت پیچ نخورد بلکه بصورت مستقیم در راستای نقطه اتصال کشیده شود. جفت و جور شدن نامناسب باعث گسیختگی زودرس طناب فولادی خواهد شد .
.
.