دسته‌بندی نشده

شناخت سیم بکسل آسانسور

سیم بکسل آسانسور

سیم بکسل آسانسور

کابین و وزنه های تعادل توسط سیم بکسل فولادی به صورت معلق در چاه نگه داشته می شوند. سیم بکسل از یک سری رشته تشکیل شده است که جنس آنها از نوع St-37 میباشد.

اندازه سیم بکسل با قطر نامی آن مشخص می گردد که توسط سازنده آن ارائه می گردد، از تابیدن رشته ها به همدیگر استراند تشکیل می شود. سپس تعدادی استراند به دور یک هسته که معمولا از جنس کنف است پیچیده شده و سیم بکسل را بوجود می آورند.

به کار بردن کنف به خاطر این است که باعث انعطاف و روغن کاری سیم بکسل شود. لازم به ذکر است که این کنف هیچ نیرویی را تحمل نمی کند. همچنین سیم بکسل گالوانیزه جرقه نمیزند.بنابراین میتوان از آن برای آسانسورهای ضدانفجار استفاده نمود.

ساختار سیم بکسل

سیم بکسل آسانسور از دسته سیم هایی که یک ساختار مدور را تشکیل می دهند، ساخته شده است . دسته سیم ها یا رشته (strand) هستند که حول سیم مرکزی پیچیده می شوند. سپس این دسته سیم ها حول مغزی (هسته) فیبری یا فولادی که شامل چند لایه سیم است (wire) پیچیده می شوند. جنس هر یک از این سیم ها از فولادی است که به روش کوره الکتریکی و یا سایر روش های مشابه تولید می شود.

اجزای تشکیل دهنده سیم بکسل آسانسور

متناسب با وزن و ظرفیت کابین معمولا بین چهار تا شش رشته سیم بکسل در آسانسور مورد استفاده قرار می گیرد. سیم بکسل توسط سربکسل ها خاصی به یوک، کابین متصل می شود و با کرپی هایی محکم میگردند.

در آسانسورها معمولا از سیم بکسلهای ۸×۱۹ استفاده میشود و به این معنا است که در این سیم بکسل ۸ رشته وجود دارد که هر کدام از آنها دارای ۱۹ سیم می باشد. سیم بکسل ۱۹*۸ دارای انعطاف زیادی می باشد.

ساختار سیم بکسل آسانسور

نحوه تشکیل یک سیم بکسل

.

wire : سیم
Strand : رشته سیم
Core : مغزی
Rope : طناب فولادی

مغزی سیم بکسل

۱ . هسته فیبری (F.C مخفف Fibre Core) ;

این نوع مغزی خود شامل دو نوع فیبر طبیعی (NFC که مخفف Natural Fibre Core ) و مصنوعی (SFC که مخفف Synthetic Fibre Core ) است. جنس مغزی طبیعی عموما از نوع کنفی و مغزی مصنوعی با الیاف پروپیلن ، پلی آرامین هستند .

به دلیل نرمی و الاستیسیته مواد این نوع سیم بکسل ها خودشان را با شکل شیار تطبیق می دهند . مغزی با الیاف طبیعی که از کنف ساخته شده اند قابلیت روان کاری بهتری نسبت هسته های فیبر مصنوعی دارند. در سیم بکسل های آسانسوری عموما از مغزی کنفی از نوع سیسال (SISAL)- نام گیاهی که در کشور فیلیپین رشد میکند و به دلیل مقاومت زیاد آن ها استفاده می شود.

مغزی سیسال به رنگ قهوه ای مایل به سفید و کنفی از نوع مانیلا به رنگ قهوه ای تیره است. از طرفی هسته های مرکزی سیم بکسل از نوع فیبر مصنوعی در مقایسه با نوع فیبر طبیعی پایداری بیشتری داشته و در شرایط مرطوب و خاص (مانند جنوب و شمال کشور) مقاومت بیشتری از خود نشان می دهد.

هسته فولادی (IWRC مخفف Independant Wire Rope Core) ;

در این نوع از سیم بکسل ها مغزی مساحت فلزی بیشتری داشته و در نتیجه تنش کششی در سطح مقطع کم می شود.ضمنا سیم بکسل های هسته فولادی تحت بارگذاری یکسان نسبت به نوع مغزی فیبری انبساط کمتری پیدا می کنند و میزان کشیدگی در واحد طول کاهش می یابد. این نوع سیم بکسل ها در آسانسورهای پر سرعت یا آسانسورهای که بار زیادی را جابه جا می کنند استفاده می شوند.

انواع مغزی سیم بکسل

ساختار رشته های سیم بکسل

مدل سیل ( S مخفف Seal ) : عمومی ترین نوع ساختار سیم بکسل و مورد استفاده در جهان این نوع ساختار است . علت این امر بزرگ تر بودن قطر سیم های خارجی و در نتیجه داشتن سطح فلزی مقاوم تر و بزرگ تر می باشد بنابراین در مدت زمان طولانی تری دچار ساییدگی می گردد . این نوع ساختار سیم بکسل ها عموما در آسانسورهای سرعت پایین و متوسط با ظرفیت های متوسط مورد استفاده قرار می گیرد

ساختار سیم بکسل نوع سیل

ساختار سیم بکسل نوع سیل

مدل ورینگتون ( Wمخفف Warrington ): هرگاه عمر خستگی خمشی سیم بکسل روی فلکه کششی با شیار دایره ای (U شکل ) در سرعت بالا مطرح باشد از سیم بکسل با ساختار ورینگتون استفاده می شود . این نوع سیم بکسل ها به اندازه ۲۰% تا ۴۰% از نوع سیل مقاوم تر هستند . و این به علت به کار گیری سیم نازک تر به تعداد بیشتر در هر رشته است. نباید از نظر دور داشت که در آسانسورها نه تنها سایش بلکه خستگی نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، به خصوص در مورد آسانسورهایی که سیم بکسل ها با پیچش دو گانه (DOUBLE WRAP) حول فلکه کششی پیچیده می شوند.

ساختار سیم بکسل نوع ورینگتون

ساختار سیم بکسل نوع ورینگتون

نحوه پیچیدن رشته سیم بکسل

نحوه پیچیدن رشته دور استراند بسیار مهم است. اگرجهت پیچیدن رشته به دور تک رشته خود خلاف جهت پیچیدن استراند به دور هسته کنفی باشد به این حالت Regular یا Ordinary میگویند؛ ولی اگر پیچیدن در جهت هم باشد به آن Langs گفته میشود. در آسانسور از نوع اول استفاده می شود زیرا سائیدگی نوع Ordinary نسبت به نوع Langs کمتر است.

برای شناسایی نوع سیم بکسل ها از طریق چشمی، اگر رشته در جهت محور طولی سیم بکسل باشد از نوع Ordinary است و اگر عمود بر محور طولی سیم بکسل باشد از نوع Langs میباشد.

RIGHT HAND OADINARY LAY

RIGHT HAND OADINARY LAY

LEFT HAND ORDINARY LAY

LEFT HAND ORDINARY LAY

RIGHT HAND LANG'S LAY

RIGHT HAND LANG’S LAY

LEFT HAND LANG'S LAY

LEFT HAND LANG’S LAY

.
در سیم بکسل های با هسته کنفی به علت اینکه کنف موجود دارای روغن است و در حین کار در اثر فشرده شدن و آزاد شدن دائم روغن را به سیم بکسل داده و از آن می گیرد، نیازی به روغنکاری سیم بکسل نمی باشد ولی در سیم بکسل های با هسته فولادی باید هر چند وقت یکبار چند قطره روغن به آن تزریق نمود. البته لازم به یادآوری است که این سیم بکسل ها برای آسانسورهای پر سرعت استفاده می شود که خود دارای سیستم روغن کاری می باشند و عمل روغن کاری را خود سیستم انجام میدهد.

در آسانسورهای معمولی، معمولا از سیم بکسل با هسته فولادی استفاده نمی شود چون گران است و نیاز به سیستم روغن کاری دارد.

نکته : در محیطهای اسیدی بهتر است که از سیم بکسل هایی از جنس استیل استفاده نماییم.

.

نحوه اندازه گیری صحیح قطر سیم بکسل

در صورتیکه قطر سیم بکسل را نمی دانیم و بخواهیم اندازه قطر آنرا بدست آوریم از روش زیر استفاده می کنیم.

نحوه اندازه گیری صحیح قطر سیم بکسل

نحوه اندازه گیری صحیح قطر سیم بکسل

3 فکر در مورد “ شناخت سیم بکسل آسانسور

  1. بست اتصال سیم بکسل گفت:

    عالییی بود عااالی

  2. جرثقیل گفت:

    من یکی از کاربران دائمی سایت شما هستم

    1. درود بر شما
      خوشحالم که تونستیم نظر شمارو نسبت به مطالب سایت جلب کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *