دسته‌بندی نشده

سیم بکسل بندی یا سیستم تعلیق آسانسور

سیم بکسل بندی آسانسور

سیم بکسل بندی

با استفاده از سیستم تعلیق می توان سرعت موتور، مقدار مصرف انرژی و خود موتور را کوچک یا بزرگ نمود. در آسانسورها معمولا از سیستم تعلیق یک به یک استفاده می شود. متناسب با شرایط قرارگیری موتور و گیربکس، وزن کابین و بار و سرعت کابین، سیم بکسل به چند طریق در آسانسورهای کششی استفاده می شود. در زیر روشهای مختلف سیم بکسل بندی نشان داده شده است.

انواع سیم بکسل بندی

کشش تک رشته ای

این نوع از سیم بکسل بندی معمولا همراه با موتورهای های گیربکسی به کار می رود، با این وجود می توان از آن برای ماشین های بدون گیربکس با سرعت های پایین تر ۱/۷۵ تا ۲/۵ متر بر ثانیه نیز استفاده نمود. در این دو حالت معمولا زاویه تماس طناب فولادی با فلکه اصلی محرکه به ترتیب ۱۴۰ تا ۱۸۰ درجه است.
فلکه اصلی به ندرت از چنان قطری برخوردار است که در فاصله میانی مرکز کابین و وزنه تعادل قرار گیرد. به همین دلیل استفاده از فلکه هرزگرد ضرورت پیدا می کند.

کشش دو رشته ای

چون استفاده از فلکه هرزگرد به علت کاهش سطح اصطکاک طناب فولادی با فلکه اصلی، خطر لغزش طناب فولادی را افزایش می دهد، می توان از فلکه دو رشته ای استفاده نمود. از این روش در آسانسورهای پر سرعت و سنگین بار استفاده میشود.

سیستم تعلیق ۱ به ۱

سیستم تعلیق یک به یک نسبت به سیستم دو به یک عمومیت بیشتری دارد، در این سیستم با استفاده از فریم وزنه تعادل نسبت به بهره برداری از سیستم کششی و تقلیل نیرو و انرژی مصرفی موتور، کابین آسانسور جابجا می شود. در این میان فلکه اصلی گیربکس آسانسور که سیم بکسل ها بر روی آن قرار دارد به عنوان یک قرقره برای بالا و پائین بردن کابین آسانسور استفاده می شود.

در سیستم یک به یک میزان حرکت سیم بکسل بر روی فلکه معادل حرکت کابین و فریم وزنه تعادل می باشد یعنی اگر کابین با سرعت ۱ متر بر ثانیه (۱ m/s) به سمت بالا رود فریم وزنه تعادل با همان سرعت به سمت پائین حرکت می کند و اگر حرکت کابین به سمت پائین باشد، فریم وزنه تعادل به سمت بالا می رود. بنابراین در سیستم بکسل بندی ۱:۱ سرعت سیم بکسل ها با سرعت کابین برابر است.

سیستم تعلیق یک به یک آسانسور

سیستم تعلیق ۲ به ۱

از این روش گاهی به همراه موتورهای گیربکس دار در سرعت های پایین تر کابین یعنی در حدود ۱/۷۵ تا ۳ متر بر ثانیه استفاده میشود. در این حالت سرعت کابین و وزنه تعادل نصف سرعت محیطی فلکه اصلی محرکه است و باعث می شود بار روی فلکه به نصف کاهش یابد، بدین ترتیب امکان استفاده از موتورهای پر سرعت را فراهم می سازد که نسبت به موتورهای کم سرعت ارزان ترند.

در سیستم بکسل بندی ۲:۱ سرعت سیم بکسل ها دو برابر سرعت کابین می باشد لذا سیستم دو به یک میزان حرکت سیم بکسل بر روی فلکه گیربکس هر چقدر باشد، حرکت کابین و فریم وزنه تعادل نصف آن است. یکی از مزایای سیستم دو به یک، افزایش قدرت آسانسور به دو برابر و کاهش سرعت آسانسور به نصف می باشد.

سیستم تعلیق دو به یک آسانسور

سیستم تعلیق ۳ به ۱

از این نوع سیم بکسل بندی برای آسانسورهای سنگین (باربری) استفاده می شود. در مواردی که باید توان موتور و فشار روی یاتاقان ها را کم کرد، کاربرد دارد.

سیستم تعلیق ۴ به ۱

.

سیستم تعلیق چهار به یک آسانسور

.

این نوع سیستم تعلیق برای آسانسورهای باری سنگین و ماشین بر معمولا کاربرد دارد. در سیستم بکسل بندی ۴:۱ سرعت سیم بکسل ها چهار برابر سرعت کابین می باشد لذا سیستم چهار به یک میزان حرکت سیم بکسل بر روی فلکه گیربکس هر چقدر باشد، حرکت کابین و فریم وزنه تعادل یک چهارم آن است. از مزایای سیستم چهار به یک، افزایش گشتاور یا همان قدرت آسانسور به چهار برابر و کاهش سرعت آسانسور به ربع می یاشد.

تمرین :

در اشکال زیر نوع سیستم تعلیق را مشخص نمایید.

سیم بکسل بندی یا سیستم تعلیق آسانسور

.

شکلسیم بکسل بندینوع سیم بکسل بندیاستفاده عمده در
a۱:۱نیمه پیچش (پیچش یگانه)آسانسورهای سرعت پایین و با طول متوسط
b۱:۱تمام پیچش (پیچش دوگانه)آسانسورهای پرسرعت
c۱:۱پیچش روی درام(وینچی)آسانسورهای خانگی
d۱:۱پیچش روی درام(وینچی)آسانسورهای سرعت پایین و با طول پایین
e۲:۱تمام پیچش (پیچش دوگانه)آسانسورهای پرسرعت
f۲:۱نیمه پیچش (پیچش یگانه)آسانسورهای باربر
g۲:۱نیمه پیچش (پیچش یگانه)آسانسورهای روملس(بدون موتورخانه)
h۳:۱نیمه پیچش (پیچش یگانه)آسانسورهای باری بزرگ
i۴:۱نیمه پیچش (پیچش یگانه)آسانسورهای باری بزرگ
انواع سیستم تعلیق آسانسور بر اساس شکل

نوشته های مرتبط

1 فکر در مورد “ سیم بکسل بندی یا سیستم تعلیق آسانسور

  1. جرثقیل برقی رونیکس گفت:

    بسیار عالی حرف نداره واقعا لذت میبرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *