مقالات الکتریکال

مـدارایمنی سری استپ آسانسور

مـدارایمنی سری استپ آسانسور

مـدار سری استپ

برای حفظ ایمنی مسـافرین، در سیستم الکتریکی آسانسور موارد زیادی در نظر گرفته شده است؛ از آن جمله میتوان به مدار سری استپ اشاره نمود.

این مدار از تعدادی کنتاکت تشکیل شده است که به صورت سری به هم متصل شده اند.

کار این مدار شامل تامین برق بوبین کنتاکتورهای اصلی است که باعث روشن شدن موتور اصلی و در نهایت حرکت کردن کابین به سمت بالا یا پایین می شود.

در صورت بروز خطر و قطع شدن یکی از کنتاکت های سری استپ، باعث قطع مسیر شده و موتور اصلی را نیز خاموش می کند.

از آنجایی که برق بوبین کنتاکتورهای اصلی تابلو از مسیر سری استپ عبور می نماید، این کنتاکت ها باید قابلیت قطع و وصل کردن ولتاژ و جریان مورد نیاز را داشته باشد.

در گذشته ولتاژ مورد استفاده در مدار سری استپ ۲۴ ولت بود و بوبین کنتاکتور توسط یک رله واسط کنترل می شد. اما در استاندارد EN81 استفاده از رله واسط به خاطر مشکلاتی که دارد،

صرف نظر می شود.به خاطر حذف این رله واسط، برق بوبین کنتاکتورها به طور مستقیم از مسیر سری استپ تامین می شود، که دارای ولتاژ بالاتری است تا افت ولتاژ مسیر چندان محسوس نباشد.

بدین ترتیب برق سری استپ با حذف رله واسط از ۲۴ ولت به ۱۱۰ ولت افزایش یافت.

 

سیم کشی ایمنی سری استپ -درب های تمام اتوماتیک

سیم کشی ایمنی سری استپ -درب های نیمه اتوماتیک

نقش مدار ایمنی در آسانسور

سری استپ از مجموعه اتصالات الکتریکی تشکیل شده که در کل مسیر آسانسور با سیم کشی به سنسور‌ها و اتصالات مختلفی متصل است. هر زمان یکی از اجزای سری استپ از مدار خارج شود بلافاصله آسانسور از حرکت می ایستد و در تابلو فرمان خطای مورد نظر ثبت میشود. معمولا اتصالات سری استپ با برق ۱۱۰ ولت تغذیه میشود. در تابلو فرمان قسمت مربوط به سری استپ با فیوز مینیاتوری جداگانه در برابر تغییرات ناگهانی ولتاژ محافظت میشود.

اجزای تشکیل دهنده سری استپ

کنتاکت درب طبقات

وظیفه این قطعه حصول اطمینان از بسته شدن کامل درب است. اگر درب هر کدام از طبقات باز باشد خطای باز بودن درب به تابلو فرمان ارسال میشود و آسانسور حرکت نمیکند.

کنتاکت درب طبقات

کنتاکت درب کابین

در صورتی که درب کابین نتواند بسته شود خطای باز بودن درب کابین به تابلو فرمان ارسال میشود و آسانسور حرکت نمی کند.

کنتاکت درب کابین

قفل درب طبقات

در آسانسور های استاندارد درب همه طبقات بجز درب طبقه ای که کابین روبروی آن قرار دارد باید قفل باشد. قبل از شروع به حرکت کابین ، تابلو فرمان دستور بسته شدن درب های باز را صادر می کند. درصورتی که به دلیل خرابی یا وجود مانع در سر راه قفل ها درب طبقات قفل نشوند خطای قطع مدار الکتریکی قفل به تابلو فرمان ارسال می شود و آسانسور حرکت نمی کند.

قفل درب باز کن

 

کلید قارچی (استپ قارچی)

در آسانسور ها برای زمانی که آسانسور نیاز به سرویس دارد کلید هایی تعبیه شده است که با فعال کردن آنها آسانسور به حالت تعمیر میرود و فقط با فرمان سرویس کار حرکت می کند. معمولا ۳ عدد از این کلید ها در هر آسانسور وجود دارد. یک عدد در پایین چاهک آسانسور، یکی بالای کابین آسانسور و یکی داخل موتورخانه آسانسور.

کلید قارچی ( استپ قارچی)

 

حد بالا و پایین (لیمیت سوییچ)

در آسانسور های امروزی معمولا ۴ لیمیت سوئیچ وجود دارد که در صورت بروز خطا در شناسایی طبقات بالا و پایین وارد عمل میشوند (۲ عدد در بالاترین طبقه و ۲ عدد در پایینترین طبقه). به این ترتیب که اگر کابین در آخرین طبقه هم نایستد در راه خود به این سوییچ ها میرسد و آنرا فعال میکند.سوئیچ اول فرمان دور اندازی اجباری (کم کردن سرعت) را می دهد و دومین سوئیچ فرمان توقف اجباری را می دهد. پس از فعال شدن سوییچ دوم آسانسور بلافاصله می ایستد و درب آسانسور باز می شود.سپس خطای لیمیت سوئیچ در تابلو فرمان ثبت می شود.

حد بالا و پایین (لیمیت سوییچ)

حد بالا و پایین (لیمیت سوییچ)

گاورنر

مجموعه گاورنر وظیفه دارد در صورت زیادتر شدن سرعت آسانسور از حداکثر سرعت مجاز (معمولا ۱۵ درصد بیشتر از سرعت تنظیم شده) وارد عمل شود و با فعال کردن ترمز ایمنی پاراشوت و سری استپ آسانسور را از حرکت باز دارد. گاورنر معمولا از سه قسمت تشکیل میشود. فلکه بالا به همراه میکرو سوئیچ، فلکه پایین به همراه میکروسوییچ و سیم بکسل مخصوص گاورنر.

گاورنر اضافه سرعت آسانسور

ترمز ایمنی (پاراشوت)

پاراشوت ( parachute ) به معنای چتر نجات است. پاراشوت وظیفه دارد در صورت وجود مشکل در کنترل سرعت و پس از تحریک توسط گاورنر کابین را متوقف کند. احتمالا در فیلمهای هالیوودی دیده اید که شخصی با شلیک به سیم‌بکسل‌های آسانسور یا قطع آنها باعث سقوط آسانسور میشود. خوشبختانه این اتفاق فقط در فیلمها می افتد. در دنیای واقعی و یک آسانسور استاندارد ترمز ایمنی بلافاصله وارد عمل می شود و کابین را متوقف می کند. دقت کنید که حتی با وجود پاره‌شدن کابل‌ها این ترمز به تنهایی قادر به متوقف‌کردن کابین آسانسور می‌باشد. ضمناً عملکرد ترمز ایمنی کاملا مکانیکی است و حتی در صورت قطع برق هم کار می کند. بلافاصله پس از فعال‌شدن پاراشوت میکروسوئیچ روی آن هم فعال می شود. با فعال‌شدن میکروسوئیچ پاراشوت خطای پاراشوت به تابلو فرمان ارسال می شود.

ترمز ایمنی ( پاراشوت )

نوشته های مرتبط

5 فکر در مورد “ مـدارایمنی سری استپ آسانسور

  1. محمد گفت:

    با تشکر از پشتیبانی قوی و عالی مهندس قنبری

  2. صالحی گفت:

    سلام.خیلی خوب و عالی توضیح دادید.ممنون.

  3. رضا گفت:

    سلام وقت بخیر
    زمانی که آسانسور را در حالت رویزیون میزارم با کلید آپ و دان حرکت نمیکنه.در حالت عادی در زمانی که می خواهد استارت کند به سرعت استپ میکنه و فقط بصورت لحظه ای کنتاکتور عمل میکند.

    1. درود باید اتصالات بررسی بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *